KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Krajští zastupitelé podpořili financování hospicové péče
Zpět

Krajští zastupitelé podpořili financování hospicové péče

Přidáno 3. 12. 2018
Ilustrační foto

Zastupitelé Královéhradeckého kraje schválili navýšení finančních prostředků v letošním dotačním programu na hospicovou péči. Z dosavadních dvou milionů korun si regionální poskytovatelé rozdělí částku přes 3,6 milionu korun. Finanční prostředky budou určené k zajištění péče o umírající poskytované v domácím prostředí. V příštím roce hospicový program podpoří i lůžkový hospic.

„Podle zářijových údajů bylo nutné do dotačního programu hospicovou péči přidat zhruba 1,6 milionu korun. Hospicová péče bude v rozpočtu Královéhradeckého kraje samostatnou kapitolou a díky tomu lze zajistit její stabilní fungování. V dotačním programu pro rok 2019 bude k dispozici 16 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner.

Hospicovou péči v síti sociálních služeb Královéhradeckého kraje poskytují celkem čtyři organizace. Oblastní charita Červený Kostelec provozuje nejstarší lůžkový hospic v České republice a své služby v minulosti rozšířila i o terénní formu zajišťovanou na Náchodsku. Rychnovsko obsluhuje Domácí hospic Setkání, o. p. s., lidé na Jičínsku a Trutnovsku se mohou obrátit na Domácí hospic Duha, o. p. s. Na Královéhradecku je domácí hospicová péče zajištěna Oblastní charitou Hradec Králové.

Hospicová péče je komplexem zdravotní paliativní péče, kombinované s důležitou psycho-sociální podporou umírajících a jejich blízkých zajišťovanou formou poradenských služeb. Terénní hospicové programy ročně využívá zhruba 330 pacientů. Přes 360 pacientů ročně pak využije pobytové hospicové péče.

Autor: Jiří Klemt │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení