KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2017 V Černožicích dnes otevřeli opravený domov důchodců
Zpět

V Černožicích dnes otevřeli opravený domov důchodců

Přidáno 16. 11. 2017
Ilustrační foto
Zpravodajství ČTK | 16.11.2017 | Téma: Královéhradecký kraj

V Černožicích na Královéhradecku se dnes slavnostně otevřel opravený památkově chráněný objekt domova důchodců. Přeměna objektu z roku 1926 na moderní zařízení sociální péče vyšla na více než 60 milionů korun, a to včetně vybavení areálu. Černožický domov bude nadále sloužit také lidem trpícím Alzheimerovou nemocí.

"V současné době se stále zvyšuje standard pro klienty i v domovech pro seniory. Černožický ústav je jedním z těch nejmodernějších, které dnes Královéhradecký kraj má. Klienti se sem začnou stěhovat od 20. listopadu," uvedl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Opravou prošla historická budova (objekt A), která vznikla za první republiky jako ubytovna pro textilní dělnice, i objekt technického zázemí (objekt C). Stavební práce začaly loni v říjnu. Areál tvoří historický objekt, přístavba z let 2009 až 2011 (objekt B) a budova technického zázemí.

"Stavební práce na rekonstrukci objektu A a na přístavbě objektu C domova důchodců v Černožicích si vyžádaly investice ve výši 52,6 milionu korun. Vedle toho kraj domovu pořídil nový mobiliář a zdravotní techniku za 8,2 milionu korun," uvedl krajský radní pro investice Václav Řehoř.

Jedním z cílů bylo přiblížit klientům sociální zařízení. "Některé pokoje se nacházely až třicet metrů od sociálního zařízení a pohyb vozíčkářů i dalších osob znemožňovaly členité podlahy," uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner (KDU-ČSL).

Součástí rekonstrukce byla i změna dispozice pokojů. Několik pokojů je nyní jednolůžkových. Celková kapacita domova se po přestavbě snížila o dvě lůžka na 102 lůžek. Klienti domova i personál se na dobu rekonstrukce, která trvala 14 měsíců, přestěhovali do náhradních prostor v soukromém pobytovém zařízení pro seniory GrandPark Hradec Králové. Kraj už do černožického domova výrazně investoval. V roce 2011 otevřel nákladem 86 milionů korun nový ubytovací objekt B pro 56 klientů.

Královéhradecký kraj zřizuje 16 domovů důchodců a osm ústavů sociální péče. V posledních letech kraj v sociální oblasti postupně investoval do oprav a staveb stovky milionů korun. Například předloni postavil v Hořicích na Jičínsku dva domy pro komunitní bydlení pro 16 klientů hořického ústavu tělesně postižených nebo otevřel po rekonstrukci Domov Dolní zámek v Teplicích nad Metují, který slouží klientům závislým na návykových látkách.