KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Domov důchodců Humburky od března vede nová ředitelka
Zpět

Domov důchodců Humburky od března vede nová ředitelka

Přidáno 2. 3. 2018
Ilustrační foto

Domov důchodců Humburky, jehož zřizovatelem je Královéhradecký kraj, má od 1. března novou ředitelku. Dlouholetý šéf tohoto pobytového zařízení Josef Bičiště se rozhodl odejít do penze a nahradila jej Šárka Rutschová.

„Za panem ředitelem Bičištěm je vidět obrovský kus obětavé a usilovné práce, za níž mu velice děkuji a přeji mu, aby si v penzi důkladně odpočinul a mohl se věnovat své rodině a koníčkům, které musel kvůli pracovnímu vytížení zanedbávat,“ uvedl náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner.

„Mám radost, že na mou pozici vybrali Šárku, bude se mi odcházet mnohem snadněji, když vím, že je domov seniorů v jejích rukou,“ poznamenal odcházející ředitel Bičiště na adresu své nástupkyně. Na otázku, na co je nejvíce pyšný, skromně odpovídá: „Říkal jsem to už mnoha lidem před vámi a stále to platí. Po ramenou mě neplácejte, spíš mi řekněte, co se vám tu nelíbí, a měli bychom zlepšit. Když totiž ředitele všichni chválí, tak je to podezřelé,“ žertuje Josef Bičiště. Před čtyřiadvaceti lety působil jako ředitel technických služeb a do Humburk nastoupil nejprve jako stavební dozor, aby proměna budovy co nejlépe vyhovovala ubytovaným seniorům. Posléze se stal i ředitelem tohoto pobytového zařízení.

„Nejvíce mě těší, když nám například v nemocnici řeknou, že se naši klienti už těší domů. A tím domů nemyslí svůj vlastní domov, ale naše zařízení v Humburkách. Senioři si zaslouží, aby jimi nikdo nepohrdal, a mají právo důstojně dožít. O to jsem se celou dobu snažil. Rád bych poděkoval i Královéhradeckému kraji za vynikající spolupráci,“ dodal odcházející ředitel. Nyní se hodlá věnovat především rodině a také milovanému koníčku – rybaření.

Budova, kde sídlí Domov seniorů Humburky, měla původně sloužit jako ubytovací prostory pro místní zemědělské družstvo, ale majiteli došly peníze a nabídl ji k prodeji. Tehdejší vedení okresního úřadu ji koupilo, přestavělo a zřídilo zde domov pro seniory. Provoz zařízení v Humburkách byl zahájen 15. února 1995.

Nová ředitelka Šárka Rutschová není v oboru žádným nováčkem. V minulosti byla ředitelkou Městského střediska sociálních služeb Marie v Náchodě a poté pracovala jako metodička na odboru sociálních věcí Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. „Mým cílem je pokračovat ve zlepšování péče o klienty. Současný trend směřuje ke snižování počtu lůžek na pokojích, aby se ještě zvýšila kvalita péče o klienty a jejich komfort. Máme tu jeden pokoj třílůžkový a naše vize je v něm nechat postele pouze dvě. Jakékoliv změny jsou však závislé na financích,“ dodává ředitelka Šárka Rutschová.

Domov důchodců Humburky poskytuje pobytovou sociální službu 47 klientům, kteří jsou přijímáni převážně z regionu Nový Bydžov. Provoz zde zajišťuje kolektiv 34 zaměstnanců. Přímou podporu, pomoc a péči poskytuje klientům 17 pracovníků zdravotně sociálního úseku (registrované zdravotní sestry, pracovnice v sociálních službách, terapeutky) a sociální pracovník.

Autor: Bc. Lukáš Vaníček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení