KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Kraj pokračuje v etickém vzdělávání
Zpět

Kraj pokračuje v etickém vzdělávání

Přidáno 9. 2. 2018
Ilustrační foto

Královéhradecký kraj v následujících třech letech podpoří rozvoj etického vzdělávání v regionu. Projekt se uskuteční především formou finanční podpory školám a přednášek pro veřejnost. Na financování projektu rada uvolní 1,2 milionu korun. Další formou podpory, která bude ve stejné výši financována z prostředků EU, bude pořádání seminářů pro pedagogy.

„Etické vzdělávání je nutným předpokladem budoucí prosperity Královéhradeckého kraje. Je spolehlivě ověřeno, že tam, kde není etika, upadá i ekonomie. Děti jsou naším největším rozvojovým kapitálem, a proto vidím velký smysl v investicích do jejich vzdělávání,“ řekl náměstek pro oblast sociálních věcí Vladimír Derner.

Rada královéhradeckého kraje chce tímto krokem navázat na úspěchy předchozích projektů, které byly vyhlášeny v letech 2003 až 2005 a 2009 až 2012. Již se uskutečnily desítky přednášek pro pedagogy, úředníky i veřejné představitele. Od roku 2004 rovněž zahájil svoji činnost Kabinet etické výchovy při Univerzitě Hradec Králové.

„Podporou etického vzdělávání pomůžeme přinést podněty na změnu výuky. Děti by měly umět diskutovat, prosadit svůj názor, respektovat druhého, vnímat principy demokracie, kritické myšlení a také být zodpovědny za svoje jednání a prostředí, ve kterém žijí. Projekt také pomůže pedagogům poznat nové formy práce se žáky. Podpořena bude vlastní výuka i předávání zkušeností mezi jednotlivými školami,“ doplnila náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje pro oblast školství, kultury a sportu Martina Berdychová.

Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu poskytne na projekt etického vzdělávání celkem 1,2 miliony korun, přičemž celá částka bude rozdělena do tří let, kdy se bude projekt konat.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení