KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Krajský úřad se v pondělí rozsvítí modře, aby podpořil lidi s poruchou autistického spektra
Zpět

Krajský úřad se v pondělí rozsvítí modře, aby podpořil lidi s poruchou autistického spektra

Přidáno 29. 3. 2018
Ilustrační foto

Královéhradecký kraj se připojí do kampaně „Česko svítí modře“. V pondělí 2. dubna, na který připadá Světový den povědomí o autismu, se budova krajského úřadu na Pivovarském náměstí v Hradci Králové rozsvítí modře. Hejtmanství „zmodrá“ po 19. hodině večerní.

Kampaň „Česko svítí modře“ je osvětovou aktivitou platformy Naděje pro Autismus, jejímž cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o problematice poruch autistického spektra (PAS) neboli autismu. Celorepubliková kampaň bude oficiálně zahájena v pondělí 2. dubna, který Organizace spojených národů v roce 2007 vyhlásila jako Světový den zvýšení povědomí o autismu, a potrvá až do konce měsíce. Tato kampaň propojuje organizátory osvětových akcí napříč republikou, posiluje vědomí sounáležitosti a solidarity s lidmi s PAS a jejich rodinami.

„Modrá barva symbolizuje komunikaci, tedy jednu ze tří oblastí, které jsou pro lidi s poruchou autistického spektra problematické, avšak pro vzájemné porozumění zcela zásadní. Rozhodli jsme se naše sympatie vyjádřit zapojením se do kampaně ‚Česko svítí modře‘ a necháme nasvítit budovu krajského úřadu na modro. V našich školách stále přibývá dětí s PAS a vzdělávací proces není zatím všude na tuto situaci ideálně připraven,“ uvedla náměstkyně pro oblast školství a kultury Martina Berdychová. „Samotné nasvícení budov situaci osob s autismem nezmění, je však výrazným aktem vyjádření sympatií s lidmi, kterých se autismus bytostně dotýká,“ doplnila zakládající členka platformy Naděje pro Autismus Milena Němcová.

„Královéhradecký kraj podporuje lidi s poruchou autistického spektra například prostřednictvím organizace KŘESADLO HK - Centrum pomoci lidem s PAS, které zajišťuje poradenské služby a sociální rehabilitaci. Z krajského rozpočtu byla tato organizace podpořena částkou 1 600 000,- Kč,“ sdělil náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner.

Kraj také zajišťuje podporu lidem s PAS prostřednictvím šesti specializovaných lůžek v domově pro osoby se zdravotním postižením Barevné domky Hajnice, loni na tyto účely kraj vynaložil necelých šest milionů korun. V přípravě je také vymezení šesti lůžek určených pro osoby s poruchou autistického spektra se speciálními potřebami v zařízení Domečky Rychnov nad Kněžnou. Postupná změna účelu by měla být dokončena v roce 2022.

„Pomoc a podporu rodinám s malými dětmi poskytují také služby rané péče: Středisko rané péče Sluníčko Oblastní charity Hradec Králové a raná péče organizace LIRA, zde by se podpora ze strany kraje dala vyčíslit na zhruba 1 600 000,- Kč. Podpora lidí s autismem je také zajišťována v rámci sítě osobních asistencí, denních stacionářů, chráněných bydlení a domovů pro osoby se zdravotním postižením,“ dodává Vladimír Derner.

Poruchy autistického spektra postihují podle epidemiologických průzkumů 2,5 % populace – tedy 188 milionů osob na světě, a tedy až 250 000 občanů České republiky. Představují celoživotní postižení v oblasti vnímání, představivosti a sociální komunikace. V 70 % se jedná o postižení kombinované. Lidé s PAS dokážou s adekvátní podporou žít plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa. Jejich vzrůstající počet je společenskou výzvou.

Autor: Bc. Lukáš Vaníček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení