KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 V Domově pro seniory Obora vaří oslavencům oběd na jejich počest
Zpět

V Domově pro seniory Obora vaří oslavencům oběd na jejich počest

Přidáno 5. 3. 2018
Ilustrační foto

Náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner navštívil dvě pobytová zařízení pro seniory v regionu.

První z nich byl Domov důchodců Mlázovice, kde žije 55 klientů a pečuje o ně 34 pracovníků. Náměstek Derner se sešel s vedením domova, aby vyslechl jejich plány do budoucna i problémy, které je třeba aktuálně řešit. Diskutovalo se tak například o obecném nařízení o ochraně osobních údajů, které vstoupí v platnost koncem května, nebo o rekonstrukci vnitřních prostor a snížení počtu lůžek na pokojích, aby se zvedl komfort pro obyvatele.

Druhou zastávkou byl Domov pro seniory Obora, který zřizuje obec Chomutice. Pobytové zařízení sídlí v bývalém vesnickém klášteře, který vybudovali v roce 1879 místní rodáci – kněží a bratři Josef a Jan Kleinovi. Původně se zde usídlily sestry řádu Karla Boromejského. Nyní zde žije 37 klientů, o něž se stará 27 zaměstnanců. K dispozic mají vlastní prádelnu a kuchyň.

„Má to své výhody. Klienti mají domácí stravu, když někdo slaví narozeniny, vaříme jídlo, které si vyberou, na jejich počest. Většinou to je řízek nebo vepřo knedlo zelo,“ usmívá se ředitelka Dagmar Nosková. Služeb kuchyně využívají i externí strávníci z okolních obcí. I s ní náměstek Derner diskutoval palčivé problémy a ocenil přístup obce coby zřizovatele, která o svůj domov pro seniory řádně pečuje.

„Ze zákona kraj odpovídá za pokrytí svého území sociálními službami. Proto má vytvořenou síť sociálních služeb, v jejímž rámci fungují i sociální služby zřizované ne krajem, ale obcemi, případně neziskovými organizacemi. Bez těchto partnerů bychom nebyli schopní zajistit plný rozsah sociálních služeb. Tyto návštěvy jsou pro mě velmi důležité. Je nutné znát problémy, se kterými se naši partneři potýkají. Proto se snažím mít maximální znalosti přímo z terénů od jednotlivých poskytovatelů sociálních služeb,“ uvedl Vladimír Derner.

Autor: Bc. Lukáš Vaníček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení