KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2018 Závodit v devadesáti? Žádný problém! V Borohrádku se konaly sportovní hry seniorů
Zpět

Závodit v devadesáti? Žádný problém! V Borohrádku se konaly sportovní hry seniorů

Přidáno 8. 6. 2018
Ilustrační foto

Borohrádek se 7. června stal dějištěm VI. sportovních her seniorů Královéhradeckého kraje, kterých se zúčastnilo téměř 300 sportovců. Ti se mohli přihlásit do čtrnácti různých disciplín. Věkový průměr závodníků byl 70,5 let a nejstarší účastník letos oslavil 91 let. Navzdory devíti křížkům na krku se přihlásil do šesti soutěží.

Senioři byli rozděleni do čtyř věkových kategorií a utkali se jak v kolektivních hrách jako přehazovaná, flaškovaná či nohejbal, tak v individuálních disciplínách, mezi které patří běh na 200 metrů, discgolf, házení kroužků, hod na basketbalový koš, hod rybářským prutem na dálku, pétanque, ruské kuželky, stolní tenis, střelba na florbalovou branku, střelba ze vzduchovky a šipky.

„Hlavním cílem organizování sportovních her v Borohrádku je propagace pohybových aktivit i pro starší generace vhodných k posílení zdravého životního stylu, navazování přátelských kontaktů mezi seniory z různých míst kraje i posilování mezigenerační solidarity. Tomuto cíli odpovídají navržené disciplíny, které poskytují možnost účasti různým skupinám seniorů vzhledem k jejich věkovým i zdravotním předpokladům, zapojení dětí z místní základní školy v roli organizátorů a pomocníků rozhodčích i různé doprovodné akce informačního a zábavného charakteru,“ vysvětlil starosta Borohrádku Martin Moravec.

Sportovní hry seniorů se v Borohrádku pořádají už potřetí v řadě. Nad akcí převzal záštitu hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán a náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner. Kraj tuto akci podpořil částkou sto tisíc korun.

„Je neuvěřitelné, s jakou chutí a hlavně radostí dnes v Borohrádku senioři soupeří. Velké uznání si zaslouží i pořadatelé této akce, která dříve narozené motivuje nejen k výkonům dnes na samotných hrách, ale věřím, že i v jiných dnech. Není nic horšího, než trávit své dny nečinným sezením v tiché místnosti. Víc takovýchto akcí!“ řekl hejtman Jiří Štěpán, který přijel sportovce podpořit.

„Základním předpokladem mezigenerační soudržnosti je v první řadě soudržnost generační a tu vy tady dneska velmi dobře podporujete. Jsem velmi rád, že existuje takováto akce, která především utuží vzájemné vztahy, a její účastníci se v pohodě a potěšení během sportovních disciplín dobře pobaví,“ uvedl během zahájení seniorských her náměstek Vladimír Derner.

Organizaci sportovních her zajistilo více než 50 organizátorů-dobrovolníků, většinou členů místních spolků a organizací, přes 60 žáků a učitelů místních škol a zaměstnanci městského úřadu v Borohrádku.

Kromě sportu se účastníci mohli těšit i na doprovodný program, neboť pro ně pořadatelé připravili například vystoupení dechové kapely „Pardubická šestka“, hudební vystoupení žáků ZŠ T. G. Masaryka nebo netradiční severské hry či ukázku fotbalu v chůzi.

Autor: Bc. Lukáš Vaníček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení