KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Budova chirurgie a porodnice bývalé nemocnice v Opočně patří Královéhradeckému kraji
Zpět

Budova chirurgie a porodnice bývalé nemocnice v Opočně patří Královéhradeckému kraji

Přidáno 24. 4. 2019
Ilustrační foto

Hejtman Jiří Štěpán a starostka města Opočna Šárka Škrabalová podepsali smlouvu o převodu budovy chirurgie a porodnice v areálu bývalé opočenské nemocnice. Uzavřením této smlouvy se Královéhradecký kraj stane vlastníkem objektu, který bude v budoucnu sloužit seniorům z Opočna a blízkého okolí.

„V Opočně vznikne dům pro seniory, ve kterém počítáme s kapacitou 34 lůžek. Část z nich bude určena pro nejtěžší stadia Alzheimerovy nemoci,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán. Dodal, že rada kraje minulý týden vybrala zhotovitele, který dle smlouvy během tří měsíců zpracuje projektovou dokumentaci. Kraj chce vysoutěžit dodavatele tak, aby se přes letošní zimu už pracovalo na vnitřní rekonstrukci a v příštím roce se podařilo dům pro seniory otevřít.

„Vzhledem k tomu, že kraj potřebuje zajistit přístup k darované budově, je součástí darovací smlouvy i možnost využívat pozemek kolem budovy, který vlastní město. V podstatě to jsou veškeré venkovní plochy v areálu,“ doplnil radní Václav Řehoř odpovědný za krajské investice a upřesnil, že Královéhradecký kraj v dalších letech vyčlení ze svého rozpočtu na náklady spojené s přípravou projektu 1,3 milionu korun a na rekonstrukci necelých 69 milionů korun.

Využití státní dotace na tuto investici v rámci programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny sociálních služeb, který vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR, závisí na výši finančních zdrojů v programu.

„Požadavek na financování rekonstrukce bývalé nemocnice v Opočně odpovídá Strategii Královéhradeckého kraje v oblasti sociálních služeb na období 2018 až 2026,“ říká náměstek Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí.

Provoz zařízení bude zajišťovat zapsaný ústav, jehož zakladateli jsou města Opočno a Dobruška, kterému bude objekt po dokončení Královéhradeckým krajem přenechán do užívání.

Autor: Mgr. Martina Svatoňová │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení