KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Financování zdravotní péče v sociálních službách je náročné, říká náměstek Derner
Zpět

Financování zdravotní péče v sociálních službách je náročné, říká náměstek Derner

Přidáno 25. 1. 2019
Ilustrační foto

V příspěvkových organizacích Královéhradeckého kraje poskytujících sociální služby je dlouhodobý nesoulad mezi příjmy a náklady na zajištění zdravotní péče z fondů zdravotního pojištění. Z tohoto důvodu začal krajský úřad mapovat ovlivňující vykazování a financování zdravotní péče pojišťoven. Kraj uspořádal ve spolupráci se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) již druhý seminář pro řešení této problematiky.

„Z prvotního průzkumu bylo zjištěno, že největším úskalí na poli financování zdravotní péče je zejména u Všeobecné zdravotní pojišťovny, jejíž nejpočetnější klientelu tvoří senioři. Chceme pojišťovnu jako partnera se snahou najít cesty k efektivnímu financování veškeré péče, které pobytová zařízení sociálních služeb klientům poskytují. To je cíl, ke kterému směřujeme,“ okomentoval průběh semináře náměstek hejtmana Vladimír Derner pro oblast sociálních věcí. Dodal, že vedle nedostatků ve vykazování zdravotní péče je také problém na straně některých poskytovatelů sociálních služeb. Ani ti, kteří řádně vykazují veškeré zdravotnické služby, nemají náklady plně uhrazeny, protože tyto služby jsou ze strany ministerstva zdravotnictví podhodnoceny. „Financování zdravotní péče v sociálních službách je opravdu náročné, jelikož zatím plně nepokrývá poskytovanou a vykázanou péči,“ zhodnotil Vladimír Derner.

V září loňského roku náměstek Vladimír Derner ustavil pracovní skupinu krajských příspěvkových organizací. Skupina stanovila faktory ovlivňující vykazování zdravotní péče a jejich vliv na financování. Do budoucna by měla také pomoci zlepšit financování zdravotní péče nejen ze strany pojišťoven, ale i ze strany jednotlivých organizací, které se budou schopny vyrovnat se všemi faktory a mohou pozitivně ovlivnit z jejich strany úhrady zdravotní péče.

Na základě výstupů pracovní skupiny se uskutečnil koncem loňského roku první seminář ve spolupráci s VZP pro Královéhradecký kraj, který byl určen pro vrchní sestry vykazující zdravotní péči. Řešila se problematika uznatelnosti a správného vykazování jednotlivých výkonů ošetřovatelské péče, které jsou u odbornosti všeobecné sestry v sociálních službách nasmlouvány.

Na začátku letošního roku se pak krajský úřad rozhodl uspořádat další seminář, a to se zaměřením na účtovatele zdravotní péče a na ekonomickou stránku. S prezentací vystoupila Eva Vavřinová, vedoucí oddělení ekonomiky zdravotní péče pobočky VZP pro Královéhradecký kraj. Prezentovala zástupcům pobytových sociálních služeb pravidla účtování za rok 2018 a jak budou nastaveny pravidla účtování na rok 2019. Účastníci pak dostali prostor pro vlastní dotazy a připomínky.

„Hodnotím velmi pozitivně nejen partnerský přístup VZP, ale i vysokou míru účasti pobytových zařízení v síti našeho kraje. Doufám, že do budoucna dosáhne vzájemnou spoluprací optimálních výsledků,“ uzavřel náměstek Vladimír Derner.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení