KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Hospicům pomůže 16 milionů korun od kraje
Zpět

Hospicům pomůže 16 milionů korun od kraje

Přidáno 23. 1. 2019
Ilustrační foto

Poprvé bude Královéhradecký kraj vyplácet prostředky z dotačního programu na podporu hospicové péče. Čtyři subjekty si mají rozdělit 16 milionů korun. Uvolnění financí musí ještě schválit zastupitelstvo v pondělí 28. ledna.

Nový dotační program byl vyhlášen v prosinci loňského roku. Ve lhůtě podali uchazeči pět žádostí, přičemž dvě z nich Hospic Anežky České. Další žádosti podaly Domácí hospic Duha, o. p. s., Domácí hospic Setkání, o. p. s., a Domácí hospicová péče Hradec Králové.

„Hospicová péče je nesmírně důležitou pomocí lidem i rodinám v kritické životní situaci. Proto má i podporu našeho kraje. Žádosti jsme vyhodnotili podle předem schválené metodiky. V návrhu na přidělení dotací se zohlednil ekonomický plán organizací v tomto roce a veškeré zdroje z veřejných prostředků, které hodlají využít. Dostane se ale na všechny žadatele,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí. Požadováno bylo zhruba 20 milionů korun a kraj hodlá poskytnout 16 milionů.

Hospic je zařízení, které slouží k péči o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby. Poskytuje tedy takzvanou paliativní péči.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení