KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Kraj připravuje investice do sociálních služeb v rozsahu 1,6 miliardy korun
Zpět

Kraj připravuje investice do sociálních služeb v rozsahu 1,6 miliardy korun

Přidáno 31. 5. 2019
Ilustrační foto

V průběhu následujících dvou letech plánuje Královéhradecký kraj investovat téměř 1,6 miliardy korun do sociálních služeb a zahájit tak 29 investičních projektů. Mezi ty největší akce patří rekonstrukce a rozšíření Domova U Biřičky v Hradci Králové. Plán schválila Rada Královéhradeckého kraje na konci května.
 

„Tyto akce jsou nezbytné, jelikož populace stárne, zvyšuje se zájem a poptávka po službách pro seniory. Pro udržení dostupnosti sociálních služeb a jejich kvality potřebujeme realizovat investiční akce dohromady za 2,5 miliardy korun v průběhu 8 let. Z této částky máme prozatím přislíbeno půl miliardy korun z krajského rozpočtu pro stavby, které by měly začít příští rok, a na posledním jednání schválila Rada Královéhradeckého kraje investiční plán pro realizaci dalších staveb v rozsahu 1,6 miliardy korun,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí s tím, že u plánovaných akcí za 1,6 miliard korun řeší s kolegy momentálně jejich financování. Zdrojem mohou být dotace z evropských fondů a finance ze státního, krajského, ale i obecních rozpočtů.


Proč je důležité stavby plánovat dostatečně s předstihem zdůvodnil radní Václav Řehoř, který má na starost oblast investic a majetku: „Každý záměr vybudování nového objektu, rekonstrukce či přístavby si vyžaduje náročnou přípravu. Vždy musíme včas vyřešit projektovou dokumentaci, stavební povolení, případně výkupy pozemků a především financování.“

V investičním plánu za 1,6 miliardy korun je celkem 19 projektů v rámci služeb pro seniory a 10 projektů v rámci služeb pro osoby se zdravotním postižením. Díky těmto projektům se navýší kapacita pro seniory o téměř 800 lůžek do roku 2024 ze současných přibližně 2500 tisíc lůžek.

Autor: Sylvie Velčovská / Královéhradecký kraj / odbor kancelář hejtmana / tiskové oddělení