KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Místo chirurgie domov pro seniory. Kraj v Opočnu rozšíří kapacitu pobytových služeb
Zpět

Místo chirurgie domov pro seniory. Kraj v Opočnu rozšíří kapacitu pobytových služeb

Přidáno 29. 1. 2019
Ilustrační foto

V únoru by měla začít příprava přestavby budovy bývalé chirurgie a porodnice v nemocničním areálu v Opočně. Za zhruba 69 milionů korun zde Královéhradecký kraj hodlá vybudovat nové prostory pro domov pro seniory. Záměr převodu budovy dnes schválili krajští zastupitelé. Podporu projektu vyjádřila ale také městská zastupitelstva Opočna a Dobrušky.

„Královéhradecký kraj má vůči Opočnu velký dluh. Přestavbou budovy bývalé chirurgie navýšíme počet lůžek pro klienty místního domova pro seniory a dáme nový smysl dlouho nevyužívaných prostor. Pro obyvatele Rychnovska to bude znamenat navýšení kapacity pobytových služeb o více jak tři desítky lůžek,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Záměr na převedení objektu schválilo Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje. Souhlas s převodem vyjádřili v polovině ledna také zastupitelé Opočna, které nemocniční areál vlastní. Město společně s Dobruškou bude poté zařízení provozovat. Pro tyto účely založí obě města nový právnický subjekt, kterému kraj zrekonstruovanou budovu svěří do výpůjčky.

„Zpracovaná studie počítá s navýšením počtu lůžek o zhruba 34, což je skoro stejný počet, jaký v současnosti Opočno provozuje. Pokoje v novém zařízení budou většinou jednolůžkové a budou vybaveny samostatným sociálním zařízením. Podrobné technické řešení ale přinese až projektová dokumentace,“ shrnul náměstek pro sociální oblast Vladimír Derner. Dle něho si rekonstrukce stávajícího objektu vyžádá investici ve výši až 69 milionů korun.

Roční provoz nového zařízení se odhaduje asi na 13 milionů korun. Třetinu této sumy pokryjí rozpočty měst Opočna a Dobrušky, zbytek doplatí kraj.

Nemocniční areál v Opočně se nachází v centru města. Je proto dostupný jak pro personál, tak pro další navazující služby. Samotný objekt pro plánovanou přestavbu má tři podlaží, dříve sloužil jako oddělení chirurgie a porodnice.

Zahájení přípravy přestavby v tuto chvíli nic nebrání. V nejbližší době kraj zadá vypracování projektové dokumentace a poté vypíše výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. Předání objektu do užívání by se mohlo uskutečnit na přelomu roků 2020 a 2021.

Autor: Mgr. Dan Lechmann │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení