KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Semináře střídají přednášky, projekt k etické výchově vzdělává žáky, učitele i veřejnost
Zpět

Semináře střídají přednášky, projekt k etické výchově vzdělává žáky, učitele i veřejnost

Přidáno 20. 3. 2019
Ilustrační foto

Během středečního odpoledne se na Krajském úřadu Královéhradeckého kraje uskutečnil seminář pro pedagogické pracovníky na téma Pozitivní hodnocení událostí a druhých. Seminář je součástí rozsáhlého Projektu etického vzdělávání, které Královéhradecký kraj podporuje nejen organizačně, ale i finančně.

Projekt etického vzdělávání Královéhradeckého kraje 2018–2020 se dělí do dvou částí podle toho, na koho je cílen. První část, kterou hradí kraj, podporuje etickou výchovu na základních a středních školách v Královéhradeckém kraji. Kraj také pořádá sérii přednášek pro veřejnost zaměřených na problematiku etiky ve společnosti.

Druhá část projektu podporuje vzdělávání pedagogů a vzájemnou výměnu zkušeností, a to například formou seminářů a školení. (Více na http://etika.kr-kralovehradecky.cz.)

Gestory a iniciátory projektu jsou náměstek hejtmana pro sociální oblast Vladimír Derner a náměstkyně hejtmana Martina Berdychová, která odpovídá za školství, kulturu a sport.

Série přednášek, které se konají na půdě krajského úřadu, již přilákaly stovky posluchačů. Jako přednášející vystoupili například televizní moderátor Václav Moravec či lékař, spisovatel a publicista František Koukolík. Zajímavá témata zazní i během března a dubna.

Přednášky pro veřejnost
Už zítra, tedy 21. března, od 18:00 vystoupí profesorka rétoriky a tvůrčího psaní Patricie Roberts-Miller s přednáškou Demagogie & demokracie. Doktorka Roberts-Miller učí předmět demagogie od roku 2002 a je rovněž autorkou kritikou velmi kladně přijatých knížek Voices in the Wilderness, Delibarate Conflict a Fanatical Scheme. Přednáška bude tlumočená do českého jazyka.

Na otázku, zda pravda vítězí i v době informačních technologií, odpoví už 26. března senátor Pavel Fišer, který během prezidentství Václava Havla působil v Kanceláři prezidenta ČR, poté například v diplomacii jako velvyslanec ve Francii a Monaku.

Chcete se dozvědět, jak vrtošivý, nespolehlivý, emocionálně labilní a dětsky naivní je náš mozek při vytváření názorů? V tom případě si v kalendáři poznamenejte 23. duben. To na krajském úřadu bude přednášet novinářka a fotografka Alexandra Alvarová, která se dvacet let zabývá politickou propagandou a marketingem. Nedávno jí vyšla kniha Průmysl lži: Propaganda, konspirace a dezinformační válka.

Projekt etického vzdělávání Královéhradeckého kraje 2018–2020 navazuje na předchozí projekty (2003–2005 a 2009–2012) a opírá se o prohlášení politických stran Královéhradeckého kraje z 22. 11. 2010, v němž je mu deklarována dlouhodobá politická, lidská i finanční podpora. Odborným garantem je docent Pavel Vacek z Univerzity Hradec Králové.

Autor: Bc. Lukáš Vaníček │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení