KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Monitoring 2019 Sociálním službám kraj hodlá přerozdělit dalších 169 milionů korun
Zpět

Sociálním službám kraj hodlá přerozdělit dalších 169 milionů korun

Přidáno 16. 4. 2019
Ilustrační foto

Královéhradecký kraj přerozdělí poskytovatelům sociálních služeb rezervu více jak 142 milionů korun z dotačního programu Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. Dalších 27 milionů korun poputuje na stejné účely z krajského dotačního programu. V pondělí o tom rozhodla Rada Královéhradeckého kraje, návrhy ještě musí schválit zastupitelé 6. května.

Loni Královéhradecký kraj požádal ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci téměř 826 milionů korun na podporu sociálních služeb v regionu. „Většinu peněz, které nám stát poskytl, jsme rozdělili mezi příspěvkové a neziskové organizace. Zbylých 142 milionů korun využijeme k pokrytí provozních výdajů našich sociálních zařízení,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Derner odpovědný za oblast sociálních věcí s tím, že k úplnému pokrytí potřeb sociálních služeb chybí kraji přibližně 100 milionů korun, o kterých probíhají momentálně jednání s Asociací krajů ČR, ministerstvem práce a sociální věcí a ministerstvem financí.

Vedle toho kraj v létě vyhlásí nový dotační program na podporu sociálních služeb. „Od 1. do 31. července budou moci poskytovatelé sociálních služeb požádat o krajskou dotaci na zajištění potřeb osob ohrožených sociálním vyloučením žijících na území našeho kraje. Připraveno na to máme 27 milionů korun,“ dodal náměstek Vladimír Derner.

Návrhy rozdělení rezervy i vypsání krajského dotačního programu ještě bude schvalovat Zastupitelstvo Královéhradeckého kraje 6. května.

Královéhradecký kraj získal loňský rok od ministerstva práce a sociálních věcí na podporu sociálních služeb přes 782 milionů korun, což je oproti letošnímu roku méně o 44 milionů korun.

Autor: Mgr. Sylvie Velčovská │Královéhradecký kraj │odbor kancelář hejtmana │tiskové oddělení