Zpět

Vykročme k nové šanci

Přidáno 17. 6. 2016
Ilustrační foto

Politika je taková, jakým lidem ji ve volbách svěříme!

Kraje mají smysl, plní svoji funkci, ale vždy je co zlepšovat. Volby jsou příležitostí k hodnocení, ke změně poměrů, ale hlavně šancí posunout věci k lepšímu. K obecnému dobru, společnému užitku.

Čím můžeme přispět

Máme extrémně silnou kandidátku. Její síla spočívá v lidech s vysokou odborností i mravním kreditem, za kterými je vidět kvalitní práce, a kteří profesně i lidsky obstáli. Je zde místopředseda vlády Pavel Bělobrádek, hradecký primátor a lékař Zdeněk Fink, úspěšní starostové, místostarostové, pedagogové z vysokých, středních i základních škol i další významné osobnosti, jejichž profesní odbornost je potřebná pro správu kraje. Pro zdravotnictví, dopravu, školství, sociální oblast, sport i kulturu. Všechny kandidáty spojuje pojetí politiky jako služby ve prospěch obecného dobra. Jsou to lidé, kterým je možno profesně i lidsky věřit.

Schopnost věci uskutečnit

Zdravotnictví, školství, doprava a efektivní řízení investic jsou oblasti, kde vidíme největší prostor pro zlepšování dnešního stavu. Příčinu současných problémů kraje vidíme v nejasné hranici mezi veřejným a soukromým sektorem a v nemenší míře i ve strachu ze zodpovědnosti, který dnes ochromuje veřejnou správu. Výběr konkrétních opatření a projektů uvádíme v našem volebním programu. Úkoly a potřeby kraje jsou zřejmé. Rozhoduje schopnost program uskutečnit, profesionalita a rozhodnost. Víme co, víme jak, a hlavně na to máme schopné lidi.

Profesní odbornost a profesní čest

Některých odvětví se postupně zmocňují lidé, jejichž odbornost má s daným oborem pramálo společného. Obchodníci, manažeři, zlatokopové. Kde se točí peníze, tam směřuje jejich zájem. Zcela jiný motiv lze očekávat např. u lékaře, který vystudoval medicínu proto, že chce léčit lidi. Právě tak snaha pomoci potřebným přivádí lidi do sociální oblasti. Zájem o obor a poctivou práci je charakteristický i pro techniky, zemědělce či učitele. Mají svoji profesní hrdost a čest. Takoví lidé jsou zárukou profesní etiky. Skuteční odborníci jsou na naší kandidátce, v krajském úřadu i krajských organizacích. Právě na nich zbudujeme kvalitní veřejnou správu.

Společné dobro je smyslem naší účasti v politice

Obecné dobro vzniká aktivní účastí občanů na správě obce. To byl demokratický ideál starých Řeků a ctilo ho i římské právo. Jsme přesvědčeni, že platí i dnes. Za líbivými hesly a nálepkami nebo přesvědčivě vypadajícími ekonomickými teoriemi se často skrývají soukromé či skupinové zájmy. Jsme proto připraveni vymezit jasnou a nepřekročitelnou hranici mezi soukromým a veřejným sektorem. Můžeme si to dovolit, jsme na soukromých zájmech korporací a oligarchů zcela nezávislí.

Zkušenost

Tu musím komentovat z osobního pohledu. Někdy plně profesionálně, jindy až po zaměstnání, se posledních pětadvacet let pohybuji v politice. Tato praxe mi přinesla zajímavé zkušenosti. Alespoň dvě z nich:

  1. Politika není svinstvo. Jen dává lidem více příležitostí se projevit. Politika je taková, jakým lidem ji ve volbách svěříme!

  2. Samostatně myslet a svobodně se vyjadřovat je vždy riskantní. Člověk se může mýlit, ale pak to musí přiznat a napravit. A další problém je v tom, že svým názorem a konáním můžete překážet rozličným zájmům. To mívá nepříjemné dopady, zvláště když se ukáže, že jste měli pravdu a postupovali správně. Chce to tedy odvahu a pevnost charakteru, bez nichž se člověk v politice stává zcela zbytečným. Ze svých zásad jsem neslevil a neudělám to ani v budoucnu.

Užijte si dovolené

Žijeme na šťastném místě a ve šťastné době. Zažíváme mimořádně dlouhé období bez válečných konfliktů a o současném hmotném zajištění si naši předkové mohli jenom nechat zdát. To se ale může změnit. Situace na mezinárodním poli není bez problémů. Musíme být připraveni i na méně příznivé varianty. Také proto musí být kraje spravovány lidmi mravně pevnými, rozhodnými. Těmi, co nezklamou ani za nepohody. I to jsou vlastnosti, které náš tým nabízí.

Užijte si letní pohody, načerpejte síly z dovolené a v pořádku a ve zdraví se vraťte. Společně toho dokážeme hodně. Jsme zde pro Vás a s Vámi. Spolehněte se.

Vladimír Derner
lídr Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, HDK, VPM)